Totalul afișărilor de pagină

marți, 3 mai 2011

FILM: DEX on the city

Totul despre DEX este un serial american popular, un fenomen internaţional care ne-a invadat și vocabularul limbi noastre. Fiecare epocă a avut neologismele sale, de la slavonismele care au pătruns în limba română datorită traducerilor din cărțile bisericești, la grecisme, turcismele din era fanariotă, ungurisme din perioada stăpânirii austro-ungare în Transilvania, franţuzisme în epoca modernă şi americanisme mai recent.
Oprindu-ne la influenţa limbii engleze, care a prins împrumutul masiv de termeni angloamericani, s-a manifestat după al doilea război mondial în majoritatea limbilor europene, însă la noi parcă mai mult ca oriunde de la '89 încoace. Vorbim de un fenomen explicabil, însă avalanșa de împrumuturi, americănismele ne-au inundat deja până peste genunchi.
Protagoniștii acestui film sunt acei people care merg la shopping și nu la cumpărturi, care nu poartă teniși, poartă shoes sau cei care beau bere la Pub nu la birt. Cea mai mare avalanșă de neologisme vine din rândul adolescenților CooL, care Oh my god au înlocuit Ț-ul cu Tz-ul. Astfel rațiunea omului nu dă grai gândurilor și nici capacitatea de a realiza ce ai în minte nu te mai pune pe gânduri. 
Fuck the American Dream & Romanians got talent! Ok?
înFlorimChina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu