Totalul afișărilor de pagină

luni, 4 aprilie 2011

RĂUL ȘI SFÂRSHITUL






Întrebări în valuri de genul “Cine ar fi crezut că acum e Sfârșitul?”  continuă să mă șocheze, în special  după nenorocirea din Japonia. Răspunsul meu e mereu la felDoar tu, cel ce-ți pui asemenea întrebări, adulator al profețiilor care se auto-adeveresc. Ce vază?... Dacă nu ți-aș fi spus, crezi că s-ar mai fi întâmplat?. De ce să cităm din Biblie când putem cita din Matrix? Paralelele deschise între cele două filme, unul desenat pe o carte iar celălalt pe o peliculă sunt multe și s-au scris cărți întregi despre ele, însă culminează cu plecarea în altă lume a Mîntuitorului Iisus după ce a absorbit” toate păcatele noastre, contra celuilalt, mai neo, care ne părăsește pe un alt tărâm cu promisiunea că “realii” vor ieși din nou la suprafață. Iisus, la fel ca Neo, nu ne lasă cu o victorie totală, ci mai degrabă cu un armistițiu între cele două forțe: binele și răul. Unul ne spune că nevăzutul există, și că în loc să ne temem atât de mult de el, ar trebui să știm să ne temem de noi. Celălalt ne învață mai multe despre efecte speciale decât despre definiția răului, însă ne ridică următoarea  întrebare: Cum poate să existe ceva ce nu a existat? Sau cum se naște o inteligență artificială din câteva bucăți de informație? La fel cum am luat și noi naștere din câțiva aminoacizi?
În cultura occidentală precepem binele și răul ca două forțe distincte, impermutabile, și nu sinergetice, ce fac parte dintr-o forță mai mare, care la rându-i face parte dintr-o forță mai mare, care la rîndu-i... Susțin că am tot dreptul să știu mai multe despre cine sau ce îmi adresează în decursul vieții mele un singur adevăr absolut, infailibil și irefutabil: Te-ai născut și mori! Am aflat deja că totul e relativ, inclusiv fericirea sau adevărul. Astfel, cum putem să susținem că știm cine suntem? Lăsând educația religioasă la o parte, am observa că binele și răul se transformă în văzut și nevăzut, în lumină și întuneric. Pentru că singurul lucru pe care îl împărțim este o viață, nu un bine sau un rău, un drept sau un stâng, un 3 sau un patru, nu ar fi mai bine să nu lăsăm culorile să ne dividă? Mai degrabă să ne referim la necunoscut cu adevăratul nume pe care-l poartă... NOU!
            Cine e Sfârșitul?  Vine sau nu? E vorba oare de încheierea unui ciclu sau de dispariția rasei umane?  Tot ce știu este că ești real prietenuț, chiar dacă ai fi în Matrix. Ce gândești este de asemenea real. Nu gândești bine sau rău, gîndești pentru sau împotrivă. Dacă gândești împotriva ta, ce crezi că se va întâmpla? Tot ce este va fi împotriva ta, inclusiv sfârșitul tău. Sfârșitul vine dacă-l cauți și este pentru cel ce-și face împotriva sa. Iubește-te pe tine și nu uita că tu ești în tot și-n toate.
                                              
                                                SF|RSHIT             

                         

                                                                                      de Călim Nuanța

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu