Totalul afișărilor de pagină

luni, 14 februarie 2011

LOVE SCIENCE: CELE 7 TIPURI DE DRAGOSTE

   
E Valentine’s day și toate știrile, toate articolele, la fel ca și de Crăciun, vorbesc numai despre originea acestei sărbători, ce și cum cumpărăm cadouri sau unde le putem împacheta. Întrebarea e alta, ești într-adevăr îndrăgostit? Cum știi că e dragoste? La Love Science” îți vom da răspunsul la această întrebare, vom discuta și analiza experimente sociale în acest domeniu.
Dragostea, conform teoriei triunghiulare a lui Robert Sternberg, președintele Asociației Americane de Psihologie, are trei componente:

Intimitatea- cuprinde sentimentele de apropiere, conectare. Împărtășești secrete, împarți informații cu această persoană, pe care nu le împarți cu nimeni altcineva.

Pasiunea-cuprinde acțiuni care duc la atracție fizică și sex. O componentă necesară a ansamblului triunghiular al dragostei.

Angajamentul-cuprinde decizia de a eticheta relația și de a rămâne cu partenerul. Nu e dragoste dacă nu-i spui dragoste și dacă nu ai dorința de a susține relația.

Dacă le ai pe toate trei, ai dragoste deplină. Dar ce se întâmplă dacă ai doar una din trei? Sau două din trei?
Interacțiunea dintre dintre cele trei componente produce, conform tabelului lui Sternberg, cele șapte forme în care poți experimenta dragostea(non-dragostea nu e reprezentată)


Intimitate
Pasiune
Angajament
Simpatia/Prietenia
        X


Dragostea nebună

      X

Dragostea seacă


          X
Dragostea romantică
       X
      X

Dragostea de acompaniament
       X

          X
Dragostea insipidă

      X
          X
Dragostea deplină
       X
      X
          X


0.Non-dragostea. E absența tuturor celor trei componente enumerate mai sus.

1.Simpatia/Prietenia. Termenul nu e folosit trivial și se referă la adevărata prietenie dintre două persoane atunci când între acestea există sentimentul de apropiere, conexiune, intimitate dar nu de pasiune și/sau decizia de angajament într-o relație romantică.

2.Dragostea nebună este pasiune pură sau dragoste la prima vedere. Nu te cunosc, nu am împărtășit secrete pentru că nu te cunosc, nu mă angajez să etichetez relația asta ca fiind ceva pe viitor, de fapt nici nu mă gândesc la viitor, mă gândesc la prezent, dar mă simt extrem de atras de tine. Relațiile romantice adesea încep cu acest gen de infatuare și se transformă în dragoste romantică pe măsură ce partenerii încep să devină apropiați. Fără a dezvolta intimitate sau angajament, dragostea nebună poate dispărea foarte repede.

3.Dragostea seacă este caracterizată prin angajament fără intimitate sau pasiune. Nu mai împărțim informații, nu ne mai simțim atrași fizic unul de celălalt, deci nu mai e pasiune, dar mai bine rămânem împreună pentru copii. Uneori, o dragoste mai puternică se poate deteriora în dragoste seacă, însă în culturile unde se practică căsătoriile aranjate, relațiile pot începe ca și dragoste seacă și se pot transforma în una sau alte forme.

4.Dragostea romantică leagă partenerii prin pasiune și intimitate dar niciuna din aceste componente nu poate fi susținută fără angajament.

5.Dragostea de acompaniament este un tip de dragoste intim, non-pasional, dar care este mai puternic decât prietenia din cauza angajamentului pe termen lung. Dorința sexuală nu este un element al dragostei de acompaniament. Dragostea dintre membrii unei familii este de obicei de acest fel, la fel dragostea dintre prieteni apropiați, care au o puternică conexiune platonică

6.Dragostea insipidă poate fi exemplificată printr-o căsătorie val-vârtej de la Las Vegas, unde angajamentul este motivat în mare parte de pasiune fără influența stabilizatoare a intimității.

7. Dragostea deplină este forma completă a dragostei, reprezentând parteneriatul ideal spre care oamenii tind. Din cele șapte tipuri de dragoste, dragostea deplină este asociată cu cuplul perfect”. Sternberg spune că aceste cupluri vor continua o viață sexuală extraordinară chiar și cinsprezece ani de la începutul relației, nu se pot imagina fericiți pe termen lung cu altcineva și depășesc orice dificultăți cu grație. Cu toate acestea, Sternberg avertizează că menținerea dragostei depline este mai grea decît dobândirea ei. El sublinează importanța translatării celor trei componente în fapte. Fără exprimare,” avertizează, “și cea mai puternică dintre iubiri poate muri”. Așadar, dragostea deplină s-ar putea să nu fie permanentă, dacă pasiunea se pierde, ea se transformă repede în dragoste de acompaniament.

Eu știu unde mă încadrez și de aceea știu câte flori nu o să cumpăr, de unde nu o să le cumpăr și unde nu o să le împachetez. La fel cum spunea un bun prieten de la birou:

“Everybody can be Prince Charming one day a year, with the dinner and the flowers and all that, but you know what impresses me?
When a guy can do that no days a year.”
                                                                                 -Ryan Howard(The Office)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu