Totalul afișărilor de pagină

luni, 7 martie 2011

PARFUM DE IASOMIE RECE



Mişcările din lumea arabă, cu efecte ce cauzează o oarecare instabilitate și în Europa, trezesc spiritele antisistem parcă sub scenariul unui nou Război Rece. Poate fi oare vorba astfel de evoluția urmărilor celui de al 2-lea Război Mondial, adică extinderea cuceririlor de atunci. Oricare ar fi interpretarea evenimentelor pentru care optăm, suntem oare siguri că Războiul Rece s-a sfârșit? Fiind vorba de un fenomen atât de confuz și cu atâtea necunoscute, nu știm totuși dacă sfârșitul lui a avut loc cu adevărat în '89, chiar dacă ne-a dat atâtea speranțe. Există posibilitatea ca sistemul care l-a produs, să fi suferit un colaps după ce comunismul a murit, dar cadavrul nu i s-a găsit nicăieri.
S-a născut terorismul, au izbucnit noi războaie, au apărut noi deținători sau pretendenți de arme nucleare, iar atentatele devin monedă curentă a cinci-şase entităţi politico-economice unite în același troc. Lupta vremurilor noastre, se duce birocratic, pe fronturi ghidonate între tot felul de conferințe ale marilor puteri, menite la dislocarea și apoi realocarea unui teritoriu dinspre, sau înspre o zonă geo-democrată. Se speculează că și China, noua putere economică a lumii, parfumează mireasma noii ordini mondiale, dorind să îşi creeze ”capete de pod” în ţări din regiune, alimentând mişcările antisistem şi finanţând campaniile opoziţiei. Cum majoritatea liderilor arabi din regiune sunt susţinuţi de SUA, mulţi spun că acum avem de-a face cu un ”Război Rece” politic, în care cele mai mari puteri economice îşi reîmpart sferele de influenţă.
Neputincioși, nu putem să ne apărăm nici măcar de suprimarea bunului simț. Suntem protagoniștii unui șantaj reciproc, într-un suspans continuu al uni un spectacol dezagreabil. Politicienii duc între ei un război, fară sa le pese că politica lor este minimală între celelalte și nedecizională. Practic suntem invitații unui totalitarism nostalgic pe tapetul contextual al unei noi Cortine de Fier. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu