Un obicei ce datează de mii de ani, exemplul egiptenilor antici, care încercau să se asigure că zeii le vor accepta spiritul după moarte, se regăsește chiar și astăzi în comportamentul oamenilor. Faraonii își puneau toate comorile în mormânt pentru atunci când urmau să nu mai fie, în speranța că drumul către Valea Regilor, va fi achitat în fața lui Anubis.
Oamenii deseori în lispă de spațiu, se calcă unii pe alții în picioare pentru a-și îmbogăți în permanență arsenalul de obiecte, sau așa spuse comori. Odată adunate și acestea vor ajunge să ducă lipsă de loc, fapt ce va necesita un spațiu mai mare în care să-și strângă "măruntaiele". Urmează un adevărat ceremonial de mutare a obiectelor deja achiziționate într-un loc mai spațios, în care își vor face priveghiul alături de cele ce vor mai veni.
Unii din lipsă de obiecte sau risipă de prea mult spațiu pornesc într-o goană de colectare a unei impresionante serii de obiecte mai mult sau mai puțin valorice material, ce folosesc la toate sau probabil la nimic. Cel mai asemănător caz este acela în care pleci într-o călătorie cu mai mult bagaj decât este necesar, sau acela al existenței Gadgeturilor, cu preț lung și viață scurtă.
Adepții minimalismului la rându-le au simțul proprietății lor, un depozit zgârgit, necesar mișcărilor sale de stil, același nimic făcut cu mai puțin. În fine... Colecționarea obiectelor în orice manieră a satisfacerii plăcerii de a avea și a întrebuința, patima numismaticii de orice fel, râmăne în urmă testament. O mască Lucha povară măștii lui Osiris.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu