Totalul afișărilor de pagină

duminică, 23 ianuarie 2011

UMOR ROMÂNESC: Mineriada de la Bobâlna



O piesă de teatru românescă merită invocată în această perioada în care ne amintim sfârșitul lunii ianuarie 90, când în fața Teatrului Național din București avea loc premiera piesei Mineriada de la Bobâlna. Piesa în regia lui Ion Iliescu avea să schimbe fața umorului românesc.

La acea vreme regizorul era la început de drum, având în portofoliu doar o colaborare cu alți regizori internaționali în piesa Revoluția din 89. Mineriada de la Bobâlna l-a propulsat direct în topul preferințelor publicului. Piesa prezintă imaginea unei nații dezoriorientate, cu aspirații și totuși ușor de dominat. Actorul principal este umoristul Miron Cozma, care își face intrarea în scenă alături de alți ortaci înarmați cu lopeți, târnăcoape și puieți de flori pentru a colora societatea română ale acelei vremi. Imaginea a peste 5000 de mineri care împart buchete de trandafiri FSN-iști cu tânrăcopul societății dovedea un artificiu regizoral de calitate care urma să schimbe percepția publicului consumator de umor. Scenografia semnată de Mihai Chițac aducea suflul de care avea nevoie regia.

Umorul acestei producții o regăsim în scena de final unde oamenii lui Cozma strigau din toți rănunchii Noi Muncim-Nu Gândim”. Actul se bucură în final de succesul imens al cicatriciilor rămase, iar hohotele de râs ale marii producții s-au reauzit în sala de spectacol la fiecare bis al regizorului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu